נייר העמדה העוסק בטיפול התזונתי לתסמונת מעי רגיש
נייר העמדה העוסק בטיפול התזונתי לתסמונת מעי רגיש נכתב על ידי הצוות המוביל של פורום
דיאטת מודולייף – CDED – לחולים במחלת הקרוהן
ישנם מקרים רבים בהם חולים במחלות מעי דלקתיות אינם מגיבים לטיפול התרופתי. הטיפול התזונתי שניתן עד כה להשגת הפוגה במחלה, הינו הזנה בלעדית עם פורמולה כגון מודולן, אנשור (או כל פורמולה אחרת) למשך 6-12 שבועות. לטיפול הנ"ל, שיעור היענות נמוך במיוחד בקרב מבוגרים. דיאטת מודולייף הביאה בשורה חדשה. לאחר מחקר ארוך ומקיף, מצאו פרופ' אריה לווין וצוות המחקר מבית חולים וופלסון כי לתזונה משולבת של PEN תזונה אנטרלית חלקית יחד עם דיאטת אלימינציה CDED (Crohn's Disease Exclusion Diet), אפקטיביות של כ-80% בהשגת רמיסיה במחלת הקרוהן בדרגת פעילות קלה עד בינונית בילדים.
CDED הינה דיאטה המורכבת מ-3 שלבים: 1) שבועות 0 -6 2) שבועות 7- 12 3) שבוע 13 ואילך. השלבים הראשונים הינם מגבילים יותר, כאשר הדיאטה מבוססת בעיקרה על צריכת ירקות ופירות (בהתאם להנחיות הדיאטה), פחמימות מסוימות כגון אורז ותפוחי אדמה וחלבון רזה כגון ביצים וחזה עוף. ב-12 השבועות הראשונים, יש להימנע מכל מזון שעלול לפגוע ברירית המעי ולשנות את חדירותו כגון שומן רווי בכמות גדולה, גלוטן, מתחלבים, ממתיקים מלאכותיים, מייצבים ומוצרי חלב. ישנם מזונות חובה בדיאטה שנמצאו כמרפאים את רירית המעי כגון עמילן עמיד הנמצא בתפוח אדמה מקורר, מזונות מותרים ובמקביל צריכה מותאמת לפי השלב של פורמולה ייעודית למחלה.
יש להדגיש כי התפקיד של הדיאטנית, הינו לא רק בהתאמת התפריט והדרכה לאורך כל שלבי הדיאטה, אלא גם בליווי ותמיכה לאורך כל התהליך. הדיאטנית צריכה להכיל את הקשיים ללא ביקורת, לתמוך ולעודד כשקשה. וכמובן, להיות בקשר שוטף עם הצוות הרב מקצועי, הכולל רופא, אחות ולעיתים פסיכולוג או פסיכיאטר.
ניתן להוריד תפריט שבועי לשלב הראשון (שבועות )0-6. יש להתאים כמות חלבון, קלוריות וסיבים בהתאמה אישית. בנוסף, יש להתאים נטילת ויטמינים או מינרלים נוספים עם דיאטנית מוסמכת לדיאטת מודולייף. קיימת אפליקציה עם תפריטים (Modulife), מתכונים ויומני אכילה שניתן להתחבר אליה לאחר ההדרכה עם דיאטנית מומחית לדיאטת מודולייף.
נייר העמדה העוסק בטיפול התזונתי לתסמונת מעי רגיש נכתב על ידי הצוות המוביל של פורום
רוצים לעבור את החגים בהנאה, לשמור על הבטן מאוזנת ולהרגיש טוב תכננו את סדר
הליקובקטר פילורי ותזונה – דף הדרכה למטפלים ולמטופלים דניאלה קאופמן טורנר-דיאטנית קלינית-רכזת תחום גסטרו הליקובקטר
© כל הזכויות שמורות לאתר 2019