דניאלה קאופמן-דיאטנית מומחית
דניאלה קאופמן

דיאטת FODMAP

דיאטת FODMAP  – 85% הצלחה בהפחתת התסמינים לסובלים ממעי רגיז 

האם גם אתם חוששים לאכול, קשורים בקשר הדוק לשירותים, סובלים מידי יום מנפיחות בטנית קשה שלא מניחה ופוגעת לכם באיכות חיים ? – הלכתם לרופא גסטרו, עשיתם את כל הבדיקות, שללו הכל והאבחנה הייתה – מעי רגיז ? חלק מהפתרון לכל זה – דיאטת FODMAP למעי רגיז.

מסתבר שמעי מעי רגיש, הינה ההפרעה הנפוצה ביותר בקרב תחלואות הגסטרואנטרולוגיה בארה"ב. 45 מיליון איש מתוך אוכלוסייה של כ- 200 מ' איש, סובלים ממעי רגיז בארה"ב לבדה כאשר 2 מתוך 3 הן נשים.

ישנם שני סוגים של מעי רגיז. מעי רגיז הכולל שלשול או כזה הכולל עצירות, או הכולל את שניהם גם יחד. תופעות נוספות הנמצאות בתסמינים הם נפיחות ביטנית , רעשים בבטן, אי נוחות וכאבים במערכת העיכול.

אז איך מטפלים במעי רגיז ?  ישנם מספר טיפולים למעי רגיז, חלקם כוללים תוספי תזונה, חלקם כוללים מדיטציות או מיינדפולנס וחלקם כוללים שינוי תזונתי.

אז איזו דיאטה יכולה להקל עם מעי רגיז ? דיאטת FODMAP אשר פותחה בעשור האחרון.

דיאטה זו הינה דיאטת אלימינציה. משמע, שיטה בה מוציאים מהתפריט כל פעם מאכל אחר החשוד כגורם לתסמינים, בעיקר פחמימות מסוימות כגון לקטוז או פרוקטוז, למשך תקופת זמן מוגדרת ובודקים האם חל שיפור במצב.

לסובלים ממעי רגיז, קיים לעיתים קושי בפרוק חלק מהפחמימות, ולכן כמות גדולה של פחמימות אלו מגיעות למעי הגס ויוצרות נפיחויות, חוסר נוחות, כאבי בטן, אי סדירות ביציאות וגזים.

סוגי הפחמימות שמוצאים מהתפריט הינם – פרוקטוז, לקטוז, פרוקטנים (שום ובצל), גלאקטנים (קיטניות) ופוליאולים (ממתיקים מלאכותיים). מחקרים הראו כי הגבלה בסוכרים אלו יכולה להביא להקלה בתסמיני המעי הרגיז. יש לציין, כי חולים במחלות מעי דלקתי, נהנו אף הם מדיאטה זו, שהביאה להקלה בחלק מהתסמינים.

אז מהי תוכנית הפעולה של  הדיאטה ?  נוציא מהתפריט את המרכיבים שתוכלו לראות בטבלה המצורפת בהמשך, למשך כ- 6 שבועות (ניתן להבחין בשיפור כבר לאחר שבועיים אצל חלק מהמטופלים), ולאחר מכן נחזיר בהדרגה, כל 3 ימים, מרכיב אחר במקביל לרישום יומן אכילה ויומן תחושתי. חשוב להיות קשובים לגוף במהלך הדיאטה.

לא להתייאש!!!, אם אחרי מספר ימים תופעות הלוואי לא חוזרות – נוכל להסיק איזה מהמרכיבים אינו מפריע למערכת העיכול ונוכל לשלבו חזרה בתפריט.

שישה  שבועות נשמעים קשים מדי ? אתם לא מסוגלים לוותר על כל המאכלים בבת אחת ?, פנו לדיאטנית שמתמחה בתחום הגסטרואנטרולוגיה, אשר תעזור לכם לעבור את התהליך בצורה מסודרת ומותאמת לתפריט הקבוע ולאורח החיים שלכם.

התפריט צריך להיות מאוזן ולהכיל את כל אבות המזון, הוויטמינים, המינרלים, כמות הסיבים והנוזלים המתאימה לכם. בנוסף, הדיאטנית תוכל לסייע בלימוד נכון של קריאת תוויות מזון, אכילה נכונה לאורך היום ומציאת תחליפים טובים לדיאטה. והכי חשוב, לתת לכם את התחושה שאתם מסוגלים לעשות את השינוי.

כמו כן, יש לשים לב לשינויים אחרים לאורך החיים שעלולים אף הם לגרום לשינויים במערכת העיכול כגון שינויים נפשיים, עומס ולחץ.

 

לפרטים נוספים צלצלו

או מלאו את הטופס ואחזור אליכם בהקדם

דניאלה קאופמן
לוגו של וואטסאפ
דילוג לתוכן