נייר העמדה העוסק בטיפול התזונתי לתסמונת מעי רגיש
נייר העמדה העוסק בטיפול התזונתי לתסמונת מעי רגיש נכתב על ידי הצוות המוביל של פורום
טיפול בקרוהן וקוליטיס
הגדרה למחלת מעי דלקתית –
מחלת המעי הדלקתי (IBD INFLAMATORY BOWEL DISEASE) הינה שם כולל למחלות דלקתיות במערכת העיכול שהעיקריות ביניהן הן קרוהן וקוליטיס.
מחלת קרוהן (CD Crohn's Disease):
דלקת כרונית הפוגעת במערכת העיכול ויכולה להופיע לכל אורכה של המערכת מהפה ועד פי הטבעת. אזורים נפוצים לפגיעת המחלה:
במחלת קרוהן, חודרת הדלקת את כל דפנות המעי ויכולה להופיע לסירוגין לאורך קטעים שונים במערכת העיכול .
קוליטיס כיבית (UC Ulcerative Colitis) :
דלקת כרונית המופיעה רק במעי הגס וברקטום. במחלת קוליטיס הדלקת רציפה ומערבת את הרירית בלבד, היא אינה חודרת את כל דפנות המעי. הסיבות למחלה, הזיהוי והטיפול בעלי קווים דומים בשתי המחלות, למרות ההבדלים הקליניים ביניהן.
הסיבות להתפרצות המחלה אינן ידועות. קיימות כמה השערות כגון הפרעה במערכת החיסונית, גורם זיהומי בקטריאלי או ויראלי, מחלה תורשתית, סיבות פסיכוסומטיות, הרעלות, מעורבות תזונתית, חבלות ועוד. הסיבה נעוצה ככל הנראה, בשילוב בין רקע גנטי וגורמים סביבתיים מהסוגים שהוזכרו לעיל. נכון להיום, לא ניתן להצביע במדויק על הגורמים למחלה, ומכאן שלא ניתן למנוע את התפרצות המחלה.
שכיחות המחלה זהה אצל נשים וגברים ויכולה להופיע בכל גיל. ברוב המקרים, המחלה מתפרצת בסוף העשור השני (גילאי 16-20).
מחקרים לא רשמיים מעידים על עליה במספר חולי הקרוהן והקוליטיס בישראל.
תסמיני המחלה
הביטוי הקליני של המחלה משתנה בין חולה לחולה. יש חולים הסובלים מהתקף בודד, הדומה מאוד לדלקת בתוספתן, ונהנים מרגיעה מוחלטת לאחר טיפול תרופתי מוצלח. לעומתם, ישנם חולים הסובלים מהצדדים הקשים של המחלה – התקפים חמורים בתדירות גבוהה הכוללים אף תופעות מחוץ למערכת העיכול כגון פיסטולות או היצרויות של המעי. עבור חולים אלו, מתאפיינת הפעילות הדלקתית בעליות ומורדות, אך לרוב היא לא תעלם כליל .
סיבוכים אפשריים של מחלת מעי דלקתית –
פיסטולה – חיבור לא תקין של הרקמות. חיבורים אלו נוצרים בעקבות דלקת פעילה בדופן החיצונית של המעי ועלולים לגרום לזיהומים וסיבוכים.
היצרויות של המעי – המעי הינו מעין צינור גמיש. ככל ואזור מסוים צר יותר מהרגיל, לא מתאפשר מעבר תקין של מזון. הדבר עלול לגרום לבעיות קשות בפעולת העיכול, הקאות וכאבים.
חסימת המעי – נגרם לאזור שהוצר כאשר דפנות המעי נדבקות. במצב זה, אינו מתאפשר מעבר מזון כלל ונדרשת התערבות כירורגית מיידית.
פיסורות – חתכים בפי הטבעת, כאבים ודימום ביציאות.
אלו הן רק חלק קטן מסיבוכי המחלה, במידה והיא אינה מטופלת.
דרכי הטיפול במחלה
מטרת הטיפול התרופתי הינה דיכוי הדלקת ותסמיניה ומניעת התלקחויות עתידיות. הרופא ימליץ על סוג הטיפול התרופתי בהתאם לחומרת המחלה, מיקומה במעי והיסטוריית הטיפול התרופתי.
להלן סוגי התרופות/טיפולים הקיימים:
חשוב לציין, כי הטיפולים השונים אינם מסוגלים לרפא את המחלה. הם נועדו לסייע לחולה להגיע לתקופות ממושכות של רגיעה ושיפור במצב הדלקת.
ניתוחים במחלות מעי דלקתיות
ניתוחים לרוב מבוצעים רק במקרים של סיבוכים, היעדר תגובה לטיפולים תרופתיים, אבצסים חמורים, היצרות מסוכנת או חסימת מעי. יש לציין, כי תמיד נעדיף ניתוח מתוכנן לאחר הכנה תזונתית (לעיתים אף דוחים ניתוח בשביל לשפר את הסטטוס התזונתי של החולה), נפשית ופיזית נכונה, ובתנאים מבוקרים, מאשר ניתוח חירום שבו סיכויי ההצלחה נמוכים יותר וזמן ההתאוששות הינו ארוך יותר.
שיטות אבחון למחלות מעי ומעקב
תמונת המצב של המחלה היא מעיין פאזל, המורכב מתיאור תחושותיו של החולה ומבדיקות שונות. בדיקות דם, בדיקות צואה כגון בדיקת קלפרוטקטין, בדיקות הדמייה כגון CT או בדיקת MRI, בדיקות אנדוסקופיות וגלולת המצלמה.
מה צופן לנו העתיד?
נערכים עשרות מחקרים בנושא מחלות המעיים. חלק מהמחקרים בודקים את השפעת התזונה על המחלה (כגון דיאטת CDED לחולי קרוהן), חלקם בודקים השפעת חיידקים מסוימים, וחלקם בודקים את ההשפעה של השינוי התודעתי על המחלה. מטרתם העיקרית של המחקרים הינה מציאת תרופה ומזור למחלה.
רפואה משלימה במחלות מעי דלקתיות
ניתן ללוות את הרפואה הקונבנציונלית ברפואה המשלימה וטיפולים נפשיים ורגשיים עם פסיכולוג רפואי. חלק מהטיפולים הם דיקור, נטורופתיה, הרבליסיטים שמתאימים צמחי מרפא, עיסוי רפואי, רפלקסולוגיה, וכל טיפול אחר שתומך ותורם לרווחה של החולה.
נייר העמדה העוסק בטיפול התזונתי לתסמונת מעי רגיש נכתב על ידי הצוות המוביל של פורום
רוצים לעבור את החגים בהנאה, לשמור על הבטן מאוזנת ולהרגיש טוב תכננו את סדר
הליקובקטר פילורי ותזונה – דף הדרכה למטפלים ולמטופלים דניאלה קאופמן טורנר-דיאטנית קלינית-רכזת תחום גסטרו הליקובקטר
© כל הזכויות שמורות לאתר 2019