דניאלה קאופמן-דיאטנית מומחית
דניאלה קאופמן

הליקובקטר פילורי ותזונה – דף הדרכה למטפלים ולמטופלים

הליקובקטר פילורי ותזונה – דף הדרכה למטפלים ולמטופלים

דניאלה קאופמן טורנר-דיאטנית קלינית-רכזת תחום גסטרו

הליקובקטר פילורי (H. pylori) נמצא בעיקר באזור הפילורי של הקיבה וגורם לזיהום כרוני בקיבה. ההערכה היא שחיידקים אלו מדביקים יותר ממחצית מאוכלוסיית העולם. אופן ההעברה וההדבקה של הליקובקטר פילורי עדיין אינו ידוע במדויק, אך הדבקה דרך צריכת מים או מזון הנגועים בחיידק נחשבים כגורם שכיח מאוד. מחקרים הצביעו על קשר בין זיהום הליקובקטר פילורי לבין תת-ספיגה של מיקרו-נוטריינטים חיוניים, וציינו כי זיהום הליקובקטר פילורי עשוי להשפיע על שכיחות תת-תזונה בחלק מקבוצות הסיכון. מצד שני, גורמים תזונתיים עשויים למלא תפקיד חשוב במידה ניכרת בזיהום הליקובקטר פילורי, ודווח כי לתזונה נאותה ומאוזנת, במיוחד צריכה גבוהה של פירות וירקות וצריכה נמוכה של מזון מלוח ומעובד, יש השפעה מגנה מפני תוצאות של זיהום H. pylori.
הליקובקטר ותזונה
בנוסף להשפעות הציטוטוקסיות והפרודלקתיות , הליקובקטר פילורי בדומה למיקרואורגניזמים אחרים במערכת העיכול יכול להשפיע על מחסום מוח מעי , יכול להשפיע על מערכות ביולוגיות שונות כגון לפטין וגרלין המשפיעים על גדילה תקינה ורמות תאבון . עלול לגרום לשינויים בתאבון וכמות מזון נצרכת תוך כדי שינוי בתסמינים ובתגובות אימונולוגיות
הליקובקטר פילורי יכול לגרום לתת תזונה ועיכוב בגדילה, במיוחד בילדות, עקב חוסר ספיגה של חומרים מזינים ורגישות מוגברת לזיהומי מעיים, במיוחד במדינות מתפתחות .
הליקובקטר פילורי נראה כמעלה סיכון לסרטן הקיבה ולכן יש להדריך את המטופלים לתזונה המורידה את הסיכון לסרטן זה. כמו כן נראה שהליקובקטר יכול לגרום לתת ספיגה של ויטמין C , ברזל, וויטמין E .

קרדיט לתמונה

צריכת מלח גבוהה עלולה להגביר את הסיכון לזיהום קבוע. הליקובקטר פילורי עלול לגרום למחסור בברזל ו-B12 ולהפחית את הזמינות הביולוגית של ויטמין C ולחלק מחומרי הזנה (אליצין, ליקופן, קפסאיצין וכו') יש השפעות חיוביות על הליקובקטר פילורי.

תנגודת אינסולין והקשר להליקובקטר פילורי

מחקרים קטנים ואזוטרים הראו שדלקת הנגרמת מהליקובקטר פילורי יכולה לגרום לתנגודת לאינסולין בגלל שינויים ברמות הלפטין ולפיכך להעלות את הסיכון לסוכרת.

הליקובקטר פילורי ומלח

מחקרים רבים הראו את הקשר בין צריכת מלח מוגברת לסרטן בקיבה .
במחקרי חיות מעבדה נראה כי תזונה עתירה במלח גרמה לדלקת חמורה יותר בקיבה ושיעור גבוה יותר של אדנוקרצינומה בקיבה מאשר אלו שניזונו מתזונה רגילה . הוכח שהשינויים הנגרמים על ידי צריכה מוגברת של מלח תרם לסיכון מוגבר לסרטן הקיבה באנשים עם הליקובקטר פילורי שצרכו דיאטה עתירת מלח .

הליקובקטר וברזל

יש לשים לב לירידה ברמות הברזל במטופלים עם הליקובקטר פילורי .

הליקובקטר פילורי וויטמין C

ויטמין C הוא מיקרו-נוטריינט החיוני לבריאות האדם. בניגוד לבעלי חיים רבים, בני אדם איבדו את יכולתם לבצע ביוסינתזה של ויטמין C (חומצה אסקורבית) עקב מוטציות שונות של האנזים גולונולקטון אוקסידאז .
ראו הפחתה בצורה משמעותית בזמינות הביולוגית של ויטמין C הנגרם ע"י זיהום הליקובקטר פילורי .מחקרים הראו שהרמות חוזרות לנורמה לאחר חיסול ההליקובקטר הפילורי.
אכן ראו כי צריכה מהמזון של ויטמין C עזרה במיגור של ההליקובקטר הפילורי.
אין המלצה על לקיחת תוספי תזונה של ויטמין C , היות וצריכה עודפת של מעל 500 מ"ג ליום אף היא אינה מומלצת. בלקיחה עודפת עלולות להופיע תופעות לוואי כמו הפרעות במערכת העיכול ובעיקר שלשול אוסמוטי עקב מינונים גבוהים של ויטמין C. זה גם גורם לעלייה בהפרשת חומצת השתן והאוקסלט, ועלול להיות קשור גם לסיכון מוגבר לאבנים בכליות.

אנטיאוקסידנטים והליקובקטר

מכיוון שזיהום H. pylori משפיע על תהליך הלחץ החמצוני, נהוג לחשוב שחלק מהמזונות וחומרי הזנה נוגדי חמצון עשויים להיות יעילים. הדבר מודגש גם בספרות החוקרת את הקשר בין זיהום הליקובקטר פילורי לחומרים מזינים, מה שמצביע על כך שצריכה בתזונה של חומרים תזונתיים אלו בתזונה עשויה להיות השפעה מגנה, בניגוד לחלק ממרכיבי התזונה האחרים כגון מלח .

שום – נראה לראשונה ב1998 כי לשום יש השפעות אנטיבקטריאליות והוא יכול לדכא את הצמיחה של הליקובקטר פילורי .

כורכום (Curcuma longa) מכיל כורכומין, תרכובת פוליפנולית, ובעל פיגמנט צהוב. הוא נמצא בשימוש נרחב כחומר צבעי מאכל. לכורכומין מגוון רחב של תכונות מועילות, כולל תכונות נוגדות חמצון, אנטי דלקתיות, אנטי סרטניות, אנטי פטרייתיות ואנטי מיקרוביאליות.

ליקופן, נוגד חמצון טבעי, הוא קרוטנואיד המעניק לפירות וירקות את צבעם האדום . כמה מחקרים גילו שליקופן מעכב נזק ל-DNA ואת התגובה התאית של תאי קרצינומה בקיבה (AGS) הנגועים ב-H. pylori .

תה ירוק – מחקר במבחנה של Yanagawa et al. גילה כי תוספת של EGCg לטיפולים אנטיביוטיים הביאה לפעילות אנטיבקטריאלית מוגברת והראתה פעילות איטית יחסית אך חזקה כנגד גדילת הליקובקטר פילורי.

מזונות נוספים אשר נחקרו הינם סולפורפאן המצוי בנבטי ברוקולי ו קפסאיצין מפלפל אדום חריף , יש צורך במחקרים נוספים כדי לקבוע את השפעותיהם ארוכות הטווח.

מזון מתועש, מעובד ובשר אדום

מזון מתועש כגון מזון כבוש ובשר אדום מעובד הינם מקורות לצריכה עודפת של מלח ולכן יש לאכול תזונה כמה שפחות מתועשת .

הליקובקטר פילורי ופרוביוטיקה

חיידקים פרוביוטיים יכולים להיקשר לקולטני זיהוי, כגון TLR המתבטאת על פני השטח של תאי אפיתל, ובכך להפעיל מספר מנגנוני הגנה אימונולוגיים. דווח כי פרוביוטיקה יכולה לשנות את התגובה האימונולוגית על ידי הגברת הייצור של תאים מווסתים ציטוקינים אנטי דלקתיים (IL-10 ו-TGF-b) ו/או דיכוי ציטוקינים (IL-4, IL-5, IL-6, ובמיוחד IL-8), ובכך מפחיתים את פעילות הקיבה ואת הדלקת, כלומר את ההשפעה של זיהום H. pylori .
דווח שחלק מהפרוביוטיקה מפחיתה את תופעות הלוואי של זיהום בטיפול למיגור הליקובקטר פילורי. דרוש מחקר קליני נוסף כדי לקבל תובנה לגבי היעילות הישירה של זנים פרוביוטיים ספציפיים, כולל משך והמינונים של טיפול פרוביוטי משלים, אורח החיים של הפרט (כגון אלכוהול, דיאטה או צריכת סיגריות), והבדלים גיאוגרפיים.

לסיכום:

בשל ההשפעות של הורמונים כגון גרלין ולפטין, השולטים הן בגדילה והן בתאבון, והיווצרות תת ספיגה של חומרים מזינים שונים כמו ויטמין C, ברזל, קובלמין וויטמין E אצל אנשים הנגועים בהליקובקטר פילורי, יש לספק מידע תזונתי מפורט במהלך הטיפול ואחריו. חשוב לספק הדרכה לתזונה מיטבית באמצעות קביעת אסטרטגיות ויישום תזונה מתאימה לאדם על ידי דיאטנים קליניים. היו כמה השפעות מבטיחות לפרוביוטיקה שנוספו לאסטרטגיות הטיפול; עם זאת, יש צורך במחקר מפורט. והכי חשוב, לתזונה עשירה בפירות וירקות ומופחתת מלח ומוצרי בשר מעובדים יש פוטנציאל מניעתי טוב, במיוחד נגד סרטן ובמיגור ההליקובקטר פילורי.

Diseases. 2021 Dec; 9(4): 66.
PMID: 34698140Overview of Helicobacter pylori Infection: Clinical Features, Treatment, and Nutritional Aspects

לפרטים נוספים צלצלו

או מלאו את הטופס ואחזור אליכם בהקדם

דניאלה קאופמן

מאמרים שעשויים לעניין אותך

מפת הגעה

הראשונים 15 הוד השרון

לתאום פגישה צלצלו

או מלאו את הטופס ואחזור אליכם בהקדם

לוגו של וואטסאפ
דילוג לתוכן